UMREŽAVANJE ANALIZATORA

Ručno unošenje/prepisivanje podataka  iz LIS-a u analizatore i obratno može dovesti do pogrešne identifikacije pacijenata ili uzoraka kao i izdavanja nalaza s pogrešnim rezultatima mjerenja. Smatra se da je vjerojatnost pogrešnog unosa podataka prilikom ručnog prepisivanja od 0,1% do 5%. Kako bi navedeno spriječili preporuča se automatski prijenos podataka između LIS-a i analizatora i obratno.

Za umrežavanje analizatora u laboratoriju kreiraju se odgovarajući komunikacijski programi. Kod jednosmjerne komunikacije prenose se samo rezultati mjerenja iz analizatora u LIS. Analizatori s dvosmjernom komunikacijom omogučuju prijenos podataka o pacijentima i odabranim testovima u analizatore izravno iz sustava, za razliku od jednosmjerne kada se trebaju unositi ručno preko sučelja analizatora putem radnih lista. Kod obje vrste komunikacije za veću brzinu rada poželjno je korištenje barkodiranih uzoraka.

Do sada smo umrežili razne tipove analizatore svjetskih proizvođača: Drew Scientifica, Abbotta, Siemensa, Olympusa, Rochea, ABX-a i dr. Glede popisa apliciranih analizatora možete nas kontaktirati.